Jesús Frare.

Estava ficant el nas a l’encès debat a les xarxes socials (altre) entre persones veganes sobre el llançament de la Rebel Wopper i, dels arguments de qui diu que no és vegana, em sorprengué molt aquell que es recolza en el que ha establert la mateixa Burger King. Pensava que m’havia perdut, no m’havia adonat de quan era la indústria d’explotació animal qui tenia la potestat de definir allò que era el veganisme. Certament, si li preguntes a Burger King, et diu que la Rebel Wopper és “100% vegetal però no vegana” (!!!), perquè “porta maonesa i es cuina a les mateixes graelles”.
Pel que fa a la maonesa, fent memòria del meu passat carni recordí que un dels suposats avantatges d’aquestes marques de menjar ràpid era que tu podies anar als seus establiments i demanar que la teua hamburguesa NO portara aquell ingredient que no t’agradava. Fins i tot fiu l’experiment: si demanes la Rebel Wopper sense maonesa, te la serveixen sense maonesa. És fàcil fer-ho, tant si ho fas a la caixa com s’ha fet tota la vida com si ho demanes a uns estranys caixers automàtics de demanar hamburgueses que tenen ara. Si, fent l’experiment m’he cruspit dos Rebel Whoppers sense maonesa.
La cosa millora amb això de les graelles. Resulta que, als EUA, una persona vegana ha demandat Burger King per vendre-li una Rebel sense dir-li ni avisar-la de cap altra manera que es feixa així, a la mateixa graella on abans s’havia fet una hamburguesa de carn[1]. La cosa apunta a que, com a estratègia, han decidit lliurar-se de nosaltres per la via més ràpida per a evitar aquestes demandes. És així com han elaborat un argumentari en el que afirmen que no anàvem a anar als seus establiments de totes formes i que ja vendran aquestes hamburgueses a gent més normal, gràcies a la qual també vendran més hamburgueses de carn[2].

Si una multinacional del menjar ràpid posa una hamburguesa “100% vegetal-no vegana” a la carta, augmenta la clientela de gent normal i venen més de tot el que tenen. I tot això sense que calga la visita de cap persona vegana, que té les benediccions de la cadena de menjar ràpid per a emprenyar-se a sa casa. Quina cosa més estranya… Si allò de no menjar carn és de frikis, com és que pot servir per a omplir més la caixa de Burger King? Fins i tot Campofrío, l’empresa de l’anunci aquell de la família vegetariana, ha tret una línia de productes vegetarians (això si, ni 100% vegetal ni vegana). A veure si alguna cosa està canviant al subsol on s’assenta el pedestal del purisme…
Hi ha qui diu que aquests moviments són per “por a un planeta vegà”[3]. Les enquestes mostren que l’abandó de la carn creix com una taca d’oli a Occident mentre a Orient, allà on sempre ha viscut la gent vegetariana per tradició i per obligació (coses de la pobresa) el creixement econòmic ha comportat una explosió del consum de carn i de les malalties associades a ell. Les grans empreses de l’explotació animal tenen por d’un futur amb més conscienciació sobre l’impacte de la carn al medi ambient, la salut i els drets animals; un futur amb més demanda que oferta, amb preus disparats i, sobre tot, sense els doll de subvencions públiques d’ara. Unes coses i altres fan que vegen la inversió en alternatives “100% vegetals” com una espècie d’assegurança de futur.
Sembla que el moviment antiespecista té una bona mà en aquesta partida, però hi ha qui prefereix concentrar-se en mantindre eixe pedestal de puresa sempre net i polit. L’article sobre la por al veganisme ens vol donar un exemple amb la llista que fa la revista britànica Ethical Consumer[4] de llets vegetals, un tipus d’oferta on sempre han destacat les marques propietat de la indústria d’explotació animal com Alpro, amb molt baixa puntuació per estar comercialitzada per empreses com Danone al Regne Unit i Central Lechera Asturiana a Espanya[5]. La revista també té un “rànquing ètic” de llets animals[6] que, malgrat aclarir en tot moment que és èticament preferible comprar-ne de vegetals, mobilitzaria tota la policia vegana del planeta.

Nosaltres, com a membres del moviment antiespecista i amb l’autoritat que ens confereixen totes les clatellades que ens ha donat, podem oferir millors exemples d’aquest purisme pur. La majoria són com Sant Vicent Ferrer però amb compte Facebook, Twitter i Instagram (el purisme és així) en lloc de púlpits i places públiques. Pel que fa a la resta, tenim la mateixa rígida severitat, el mateix alarmisme histèric, les mateixes denúncies per contravenir els dogmes i les mateixes condemnes al foc etern de l’infern, en aquest cas especista.
I si, es veu que, en un moment donat, la impossibilitat que una cosa vegana entrara en contacte amb essències i fluids carnis a traves de graelles impures passà a ser una regla del veganisme, com confirmen ni menys ni menys que Burger King, Kentucky Fried Chicken[7] i McDonald’s[8]. Allò important, pel que sembla, és entendre el veganisme com una espècie de religió amb els seu conjunt d’estrictes preceptes, sorgits com a bolets a partir d’enconades controvèrsies fins a formar un corpus tan irracional i aleatori com el de qualsevol altra religió.
No cap cap debat: els i les que s’han passat el dia i la nit parlant de Burger King es lamenten de la publicitat que l’heretgia dóna a Burger King, perquè Burger King és el dimoni de tots els inferns, punt. Ni tan sols cal entrar en que aquestes empreses siguen les mateixes que abans pel que fa a les relacions laborals, l’impacte ecològic o el comerç ètic i de proximitat, i que tenim les opcions de sempre que, a més de veganes, estan més compromeses amb aquests principis. Res d’analitzar causes i conseqüències, de valorar potencialitats i encara menys de pensar en finestres d’oportunitat.
Estem parlant d’altre discurs per a construir realitats, altra hipocresia entre tanta gent que menja en bars i restaurants que no tenen paelles, safes, plats i coberts exclusions per a gent vegana, gent que comparteix vida, nevera i coses de la cuina amb persones no veganes o que, fins i tot, menja el dinar que amb tan bona intenció l’ha fet la mare amb les seues paelles i el seu oli, que ves a saber les coses que han tocat. Una persona vegana tensa la corda de la teoria amb la seua pràctica, camina moltes vegades a la setmana per límits i marges que, per un instant, li mouen el peu cap a l’altra banda. I, mentre fa això, una i altra vegada, resta ingressos als comptes de la indústria d’explotació animal, que és el que ha de fer.
És millor entendre el veganisme com una eina de l’antiespecisme, eixe que des del principi servia per a boicotejar el negoci de la indústria d’explotació animal consumint alternatives, que és el que fas si et menges una Rebel Wopper (recorda, sense maonesa). Que l’alternativa és de Burger King o de Central Lechera Asturiana: aleshores, el que sembla que el veganisme està començant a aconseguir allò que es proposava amb càrregues de demolició als pilars del negoci. Que Burger King continua sent Burger King en molts altres aspectes: doncs continuem disposant de les alternatives més ètiques. És senzill.
El veganisme no nasqué per a ser una secta de gent pura. Des que aquella primera gent el començà a definir a Anglaterra, entre els enderrocs de la II Guerra Mundial, volia estar al mig de la societat per a qüestionar-la i volia ser una màquina que arrossegara tants vagons com es volgueren enganxar. I des del primer moment, el veganisme topà amb interessos contraris que el volien definir a conveniència, com fa Burger King, i amb puristes que volien sotmetre a examen de puresa tothom que s’enganxara a la màquina…[9].
———
[1] Libre Mercado, Patricia Malagón, 21/11/2019, Burger King, demandado por cocinar hamburguesas veganas en la misma parrilla que las de carne, https://www.libremercado.com/2019-11-21/burguer-king-hamburguesa-vegana-demanda-1276648297/
[2] Directo al Paladar, Miguel Ayuso, 06/08/2019, La Whopper vegana de Burger King se va a cocinar en la misma plancha que las hamburguesas de carne, https://www.directoalpaladar.com/actualidad-1/whopper-vegana-burger-king-se-va-a-cocinar-plancha-que-hamburguesas-carne
[3] Directo al Paladar, Miguel Ayuso, 30/01/2018, Miedo a un planeta vegano: la industria cárnica financia alternativas sintéticas para salvar el negocio, https://www.directoalpaladar.com/nuevas-tendencias/miedo-a-un-planeta-vegano-la-industria-carnica-financia-alternativas-sinteticas-para-salvar-el-negocio
[4] https://www.ethicalconsumer.org/ethical-consumer-magazine
[5] Ethical Consumer, Anna Clyton, 09/11/2017, Soya & Non-Dairy Milk, https://www.ethicalconsumer.org/food-drink/shopping-guide/soya-non-dairy-milk
[6] Ethical Consumer, Anna Clyton, 09/11/2017, Milk, https://www.ethicalconsumer.org/food-drink/shopping-guide/milk
[7] Lifesile.fit, Carol Álvarez, 17/09/2019, KFC ha lanzado «pollo» frito para veganos. ¿Es más saludable que la versión original? https://lifestyle.fit/actualidad/kfc-beyond-fried-chicken-veganos
[8] Vitónica, Lady Fitness, 09/10/2017, McDonald’s lanza su McVegan en Finlandia, pero ¿realmente encaja con el veganismo? https://www.vitonica.com/alimentos/mcdonalds-lanza-su-mcvegan-en-finlandia-pero-realmente-encaja-con-el-veganismo