Jesús Frare.

Hi ha qui mira d’amagat cap a aquell lloc tenebrós, ocult a la vista i secret per a nosaltres. Veu, una i altra vegada, com aboquen cadàvers esmicolats per l’explotació al contenidor de “deixalles” de la granja. En pocs dies, però, veié com deixaven al terra una ovella que ni tan sols es podia moure i com llançaven al contenidor un xai que agonitzava. I la llum sorgí de la nit per a portar-los molt lluny d’allà, cap al santuari Compassió Animal. Àlex, el xai, morí poques hores després d’arribar al lloc on fou algú, amb nom i esperança[1]. L’ovella Fàtima comença a superar la malaltia i, segons sembla, prompte estarà a punt per a viure una vida que li valdrà la pena viure[2].

Tot ha passat quan feia poc que havien matat, un a un, prop de 2.500 vaques i vedells al port de Cartagena. El febrer, Igualtat Animal informava que dos vaixells carregats d’animals tenien bloquejat l’accés a port[3]. Un era el Karim Allah, que havia salpat al desembre des de Cartagena amb una càrrega declarada de 895 animals amb destinació cap a Turquia; l’altre, l’Elbeik, havia eixit de Tarragona amb 1.776 amb la mateixa destinació. Aquests són els dos ports d’on ixen, cada any, milers d’animals vius per a fer un viatge en condicions terribles cap a escorxadors on els maten sense aplicar allò que anomenen “benestar animal”.
Igualtat Animal fa un any que denuncia aquesta situació. Primer foren els xais amuntegats a puntades a dins de vaixells que viatgen cap a ports dels països àrabs, amb Aràbia Saudita al capdavant. Espanya, amb Romania, s’ha fet amb un mercat que es nodrí d’animals d’Austràlia fins que aquest país volgué establir garanties d’eixe “benestar animal”. La situació generada per la COVID19, amb els consum interior en caiguda lliure pel tancament de l’hostaleria, ha portat a incrementar aquestes importacions per mar del que anomenen “carn viva”.
Altres organitzacions han denunciat les condicions dels viatges, amb una brutalitat que multiplica l’infern de les granges a cada pas. Els transports per carretera i les esperes durant hores a dins dels camions, amb temperatures que superen els 30º, donen pas a 10 dies de viatge per mar en condicions terribles, amb morts de fam i set i cadàvers abocats des dels vaixells que apareixen a les platges. Una vegada desembarcats, els animals han de patir entre 15 i 21 de quarantena fins que tot s’acaba als escorxadors, on moren degollats, sense atordiment previ, segons el ritus Halal[4]. Els colps són habituals, i s’han documentat pràctiques com clavar els dits als ulls de les víctimes per a immobilitzar-les[5].
Al mig d’una campanya per a reclamar la prohibició d’aquests transports per l’Unió Europea[6], el Karim Allah i l’Elbeik sorgiren entre la boira. Espanya havia comunicat un brot de llengua blava, una malaltia que no pot afectar els éssers humans, però que causa morts d’animals de granja (especialment d’ovelles). La documentació emesa a Espanya per a aquests vaixells deia que l’origen dels animals era Aragó, sense especificar un territori en concret i malgrat que molts provenien de Catalunya[7]. Com que el brot es produí a Osca, Turquia els rebutjà per precaució. Es cercaren destins alternatius, però el resultat fou el mateix.
Més de dos mesos després de salpar, l’Elbeik encara es movia a prop de Xipre i el Karim Allah arribava a Cartagena[8]. Tement la pèrdua total de la seua inversió, la propietat dels animals defensava que estaven sans, i fins i tot els havia pres mostres per a realitzar pel seu compte unes analítiques que foren bloquejades per les autoritats espanyoles[9]. Davant l’evident falta de controls i després d’una protesta animalista al port[10], es realitzà una inspecció que ordenà la matança dels 864 animals supervivents al viatge[11].
La propietat presentà un recurs contra aquesta decisió, desestimada per la Justícia[12]. Al port, ocultaren dins d’una carpa els equipaments d’un escorxador, i calcularen que els costaria unes 37 hores matar un per un tots els animals[13]. A dins de desenes de contenidors, portaren els cadàvers cap a una “planta de destrucció, eliminació de residus i obtenció de subproductes animals”, a les que, principalment, fabriquen la base dels pinsos per a gossos i gats. Passaren 13 dies des de l’arribada del vaixell a port i la fi d’un “sacrifici” que, segons el ministre espanyol d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luís Planas, s’havia dut a terme “en estricte compliment de la normativa comunitària i espanyola” i “sense incidents»[14].
L’Elbeik feu tot el possible per evitar la mateixa sort[15]. Tot i la resistència de les autoritats gregues, aconseguiren carregar provisions a Creta[16] mentre treballaven en dos fronts: per una banda, provaren la via de les analítiques per a demostrar que els animals no estaven malalts i, per l’altra, s’esforçaren per tancar la venda dels a animals a Líbia. El port de Cartagena tampoc volia que es tornara a repetir un procés que havia aturat la seua activitat durant 4 dies i havia impedit l’eixida de fins a 10 vaixells com aquests, carregats amb més de 40.000 víctimes.

Tot fou en va. La venda a Líbia fracassà, torpedinada per unes autoritats espanyoles que no tramitaren cap document que eliminara les sospites de vinculació amb el brot de llengua blava i que, a més, feren saltar més alarmes en anunciar que els animals no estaven vacunats. Des del principi, l’administració espanyola s’havia desentès del problema: sabia que Turquia no acceptaria els vaixells des del 21 de desembre, dos dies després que salparen i quatre abans de la seua arribada prevista. Sense informar en cap moment les autoritats europees[17], treballaren des del primer moment amb l’eliminació dels animals com a única alternativa.
L’Elbeik rebé l’ordre definitiva d’anar cap a Cartagena quan ja era a prop de Menorca, amb més de 100 animals morts a bord. S’havia d’aprofitar la infraestructura muntada pel Karim Allah, oferint garanties al port que no es tancaria el seu tràfic. Abans, però, s’aconseguí l’elaboració d’un informe veterinari sobre la situació dels animals que resultà ser demolidor. Els descriu famolencs i amuntegats, sense accés a l’aigua ni ventilació, movent-se per un terra cobert d’excrements i purins i entre els cadàvers i les víctimes agonitzants de la caquèxia, que ja no obrien els ulls ni responien a estímuls. Patien nombroses ferides a la pell, úlceres, banyes i cues trencades…[18].
És important contrastar això amb la postura de les propietats dels animals, que han defensat fins a l’últim moment la seua “normalitat” en termes de salut i de condicions de transport. Sembla prou clar que aquestes serien les habituals a molts vaixells com el vell Elbeik, també assenyalat a l’informe pel mal estat d’uns corrals plens de ferros trencats i oxidats, amb elements tallants i punxants ferint constantment els animals. També sembla prou clar que no es tracta de problemes en els controls i les inspeccions, sinó de pràctiques normalitzades davant les que es mira cap a altra banda i que es volen ocultar darrere del sacrifici dels animals, per a no posar en evidència l’habitual funció justificadora, encobridora i fins i tot ornamental dels protocols i normes de “benestar animal”[19].
La matança de les víctimes de l’Elbeik es culminà sense permetre que l’eurodiputada Anja Hazekamp, vicepresidenta de la Comissió d’Investigació sobre Protecció dels Aniamals durant el Transport, obtinguera permís per a presenciar aquests “treballs”. El capità del vaixell l’havia autoritzat a pujar-hi, però el Ministeri d’Agricultura no li permeté l’entrada al port. Des de Cartagena, i amb la carpa de fons, denuncià que tot plegat era una vergonya i aprofità per a assenyalar els vaixell carregats d’animals que ja estaven preparats per a salpar[20].
Hazekamp també informà que hi havia vaixells eixits de Cartagena atrapats al Canal de Suez i reclamà que no s’expediren certificats, com a mínim, fins que el famós Ever Given fora desencallat i el tràfic querada desbloquejat[21]. Queda oberta la lluita per la “moral de mínims” que significaria que la carn transportada sempre fora “morta”[22], i sembla que serà llarga i difícil.

La concepció dels altres animals com a objectes pel nostre ús és una infecció ètica descomunal i, malgrat que sempre s’intenta amagar, supura per infinitat de pústules. Són agulles d’un immens pallar, però tantes que no és difícil trobar-se amb alguna. De vegades, tenen la forma d’eixe contenidor de granja, al mig del no res, que fou el final de l’Àlex i el principi de la Fàtima; d’altres es converteix en grans vaixells que vaguen pel mar fins a mostrar tot allò que volien amagar. I, com aquestes, tenen mil formes més.
És tan habitual com còmode no voler veure-les, però sovint passa que es claven a la panxa i funcionen com el raig de vapor que impressionà aquell home mentre muntava maquinària a un escorxador de pollastres, amb el seu rètol de “prohibit maltractar els animals”[23] ben visible. I també hi ha qui les cerca, qui remena perquè no vol mirar cap a altra banda i perquè les vol mostrar, també a qui no vol veure res.
El veganisme és una eina fonamental per a aquestes persones, perquè serveix per a acabar amb tot això. I, com diria el nostre ministre d’Agricultura, ho fa sense incidents i en estricte compliment dels dels principis més elementals de justícia, empatia, solidaritat i respecte.
———
[1] Facebook, Santuari Compassió Animal, 02/04/2021, https://www.facebook.com/santuariocompasionanimal/posts/3964872926904079?locale=es_ES
[2] Ibd., 03/04/2021, https://www.facebook.com/santuariocompasionanimal/posts/3968620089862696?locale=es_ES
[3] Igualtat Animal, redacció, 22/02/2021, Miles de animales a la deriva desde diciembre por el Mediterráneo, https://igualdadanimal.org/noticia/2021/02/22/miles-de-animales-a-la-deriva-desde-diciembre-por-el-mediterraneo/
[4] Igualtat Animal, redacció, 05/05/2020, El cruel viaje de 100.000 corderos a Arabia Saudí para ser sacrificados, https://igualdadanimal.org/noticia/2020/05/05/el-cruel-viaje-de-100-000-corderos-a-arabia-saudi-para-ser-sacrificados/
[5] Igualtat Animal, redacció, 20/10/2020, Maltrato e irregularidades en la exportación de animales vivos a Oriente Medio, https://igualdadanimal.org/noticia/2020/10/20/maltrato-e-irregularidades-en-la-exportacion-de-animales-vivos-a-oriente-medio/
[6] Igualtat Animal, redacció, 11/05/2020, Demanda por irregularidades en el bienestar de los corderos enviados a Arabia Saudí, https://igualdadanimal.org/noticia/2020/05/14/demanda-por-irregularidades-bienestar-de-los-corderos-enviados-arabia-saudi/
[7] El País, Esther Sánchez, 17/03/2021, Cartagena se niega a recibir a otro barco con 1.800 terneros que deambula por el Mediterráneo, https://elpais.com/clima-y-medio-ambiente/2021-03-17/cartagena-se-niega-a-recibir-a-otro-barco-con-1800-terneros-que-deambula-por-el-mediterraneo.html
[8] Igualtat Animal, redacció, 25/02/2021, Igualdad Animal reclama que España prohíba el transporte de animales fuera de la UE, https://igualdadanimal.org/noticia/2021/02/25/igualdad-animal-reclama-que-espana-prohiba-el-transporte-de-animales-fuera-de-la-ue/
[9] Igualtat Animal, redacció, 26/02/2021, El Karim Allah denuncia la lentitud de las autoridades españolas y asegura estar en una situación crítica, https://igualdadanimal.org/noticia/2021/02/26/el-karim-allah-denuncia-la-lentitud-de-las-autoridades-espanolas-y-asegura-estar-en-una-situacion-critica/
[10] Igualtat Animal, redacció, 27/02/2021, Protesta frente al puerto de Cartagena, https://igualdadanimal.org/noticia/2021/02/27/protesta-frente-al-puerto-de-cartagena/
[11] Igualtat Animal, redacció, 01/03/2021, Inspección ordena sacrificar a las 864 vacas del buque Karim Allah, https://igualdadanimal.org/noticia/2021/03/01/inspeccion-ordena-sacrificar-a-las-864-vacas-del-buque-karim-allah/
[12] Igualtat Animal, redacció, 05/03/2021, Desestimado el recurso que solicitaba la suspensión cautelar del sacrificio de los terneros del Karim Allah, https://igualdadanimal.org/noticia/2021/03/05/desestimado-el-recurso-que-solicitaba-la-suspension-cautelar-del-sacrificio-de-los-terneros-del-karim-allah/
[13] La Voz de Galicia, redacció, 08/03/2021, Llegan a Cartagena los terneros del barco Karim Allah para ser sacrificados, https://www.lavozdegalicia.es/noticia/somosagro/ganaderia/2021/03/06/llegan-cartagena-terneros-barco-karim-allah-sacrificados/00031615029847767996667.htm
[14] El Periódico, redacció, 09/03/2021, Concluye el sacrificio de los cerca de 900 terneros del barco ‘Karim Allah’, atracado en Cartagena, https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20210309/sacrificio-terneros-barco-cartagena-11568998
[15] Igualtat Animal, redacció, 03/03/2021, El buque Elbeik, con más de 1700 vacas, no volverá a España hasta conocer el destino del Karim Allah, https://igualdadanimal.org/noticia/2021/03/03/el-buque-elbeik-con-mas-de-1700-vacas-no-volvera-a-espana-hasta-conocer-el-destino-del-karim-allah/
[16] Igualtat Animal, redacció, 09/03/2021, El Elbeik busca desesperadamente hacer analíticas a sus 1700 terneras, https://igualdadanimal.org/noticia/2021/03/09/el-elbeik-busca-desesperadamente-hacer-analiticas-a-sus-1700-terneras/
[17] El Estrecho Digital, redacció, 17/03/2021, El Gobierno obliga al buque Elbeik a dirigirse a Cartagena para sacrificar a sus 1700 terneros, https://www.elestrechodigital.com/2021/03/17/el-gobierno-obliga-al-buque-elbeik-a-dirigirse-a-cartagena-para-sacrificar-a-sus-1700-terneros/
[18] Igualtat Animal, redacció, 22/03/2021, Inspección veterinaria en Elbeik: desnutrición, deshidratación e insalubridad, https://igualdadanimal.org/noticia/2021/03/22/inspeccion-veterinaria-en-elbeik-desnutricion-deshidratacion-e-insalubridad/
[19] Pacma, redacció, 03/03/2021, Ante el infierno de los buques Karim Allah y Elbeik, el Gobierno abre a consulta la regulación del transporte de animales vivos. ¡Debe prohibir su exportación fuera de la UE! https://pacma.es/ante-el-infierno-de-los-buques-karim-allah-y-elbeik-el-gobierno-abre-a-consulta-la-regulacion-del-transporte-de-animales-vivos-debe-prohibir-su-exportacion-fuera-de-la-ue/
[20] elDiario.es, Álvaro García Sánchez, 28/03/2021, El sacrificio de 1.800 terneros en un buque atracado en Cartagena levanta críticas en Europa: «Lo sorprendente es que todavía haya animales vivos ahí dentro”, https://www.eldiario.es/murcia/medio_ambiente/deriva-sacrificio-1-800-terneros-eibeik-cartagena-levanta-criticas-europa-sorprendente-todavia-haya-animales-vivos_1_7354531.html
[21] Ara.cat, Cristina Mas, 30/03/2021, La circulació torna al canal de Suez després de desencallar el vaixell que el bloquejava, https://www.ara.cat/internacional/enginyers-esperen-lluna-plena-marea-alta-alliberar-vaixell-encallat-suez_1_3929728.html
[22] elDiario.es, Ruth Toledano, 26/03/2021, Matar por compasión, https://www.eldiario.es/opinion/zona-critica/cartagena-terneros-elbeik-karim-allah-explotacion-animal-industria-carnica-ministerio-de-agricultura_129_7352184.html
[23] Animalisme CAT, Jesús Frare, 16/03/2011, Raig de vapor, https://animalismecat.blogspot.com/2011/03/raig-de-vapor.html